Deephaven Living Room, Bathroom Remodel

Deephaven Ceiling

This Deephaven remodeling project included reshaping the traffic flow through the living room, kitchen and dining room. The project also called for a bathroom remodel and new floors in the kitchen, dining room, living room and the mud and laundry rooms.

The project came to AMEK through a professional referral. The homeowners desired significant change and sought professional design assistance. AMEK helped guide them through the process of selecting a designer and evaluating the design options.

The remodel design objective was to open up the entire main living space on the first floor, providing easy traffic flow between all three rooms and a modern feel.

At the center of the remodel was the living room, which had vaulted ceilings and a tall wall separating it from the kitchen. There were a bank of windows capped with semi-circles at the top. The new design achieved the family’s goals by:

  • Removing the French doors and bottom nine feet of wall between the vaulted living room and the kitchen.
  • Replacing the living room windows with a bank of rectangular windows from Marvin that went higher on the hall.
  • Providing a touch of intimacy with a custom-built, circular sculpted ceiling finished with multiple layers of rich, earthy brown and burnt orange Venetian plaster.
  • Finishing the walls with several layers of Venetian plaster, too.
  • Removing the white carpet and replacing it with maple floors with a whitewash gray finish, the same floor used in the rest of the remodeled spaces.

The taller bank of windows, combined with the lower ceiling from the sculpture and hanging lights, gave the room a more intimate, warm feeling even through the room was nearly completely opened up to the kitchen.

Meanwhile, the dining room area was also reshaped with an enlarged footprint by removing a wall and claiming space that had been a semi-open hallway leading to the kitchen.

A custom-built corner piece with recessed lighting was added as a feature spot when entering the home

The first floor powder room was also completely remodeled with a modern design that included:

  • Custom built showpiece vanity with a glass countertop elevated by stainless steel standoffs. The glass was sandblasted and colored underneath to provide a unique, blue tint and one-of-a-kind texture.
  • Countertop under-lighting.
  • Custom built cabinet and sink floor using a laminate material with a high-end rusted-stainless finish.
  • Venetian plastered walls.
  • Multiple recessed spaces in the wall above the toilet that had recessed lighting designed to highlight a sculpture or other piece of art.

The flooring in the mud and laundry rooms was replaced with 2.5-foot squares of Centiva flooring.

Lastly, AMEK did an exterior renovation and landscaping, including a patio off the back of the home with a built-in fireplace and bench seating. Siding was replaced with Hardie plank and the bricks were replaces with Fondulac Rustic Blend natural stone.