Plymouth Kitchen, House Remodel

Plymouth Stairs

The owners of a Ralph Rapson-designed home on a Plymouth cul-de-sac were looking to update the modernist home with an open floor plan and spiral staircase designed by the award-winning architect in 1958.

The project included:

  • Converting a three-season porch into a year-round art studio fully integrated into the flow of the home.
  • Remodeling the kitchen and adjoining bathroom.
  • Remodeling the spiral staircase at the home’s center for safety and appearance.
  • Remodeling the basement utility area for storage and convenience.
  • Remodeling the foyer and living spaces.

The spiral staircase at the center of the home rises from the basement to the main floor that has two bedrooms and a family room. It then rises to the upper floor that has a living and dining room, kitchen, converted three-season porch, half-bath and master suite.

The basement utility room remodel included:

  • Placing vinyl tile over the unfinished cement floor
  • Adding framing and Thermax foil-backed foam insulation to the utility room walls.
  • Adding custom-built storage cabinets, a new washer and dryer and a bar for hanging clothes.
  • Using Zinsser Shellac white paint on all the walls and joists.

On the main floor the remodeling included working on a living area used for relaxing and television watching and the foyer.

In the foyer the carpet and ceramic tile were removed, replaced with square porcelain tile.

The foyer was part of the main floor living area. In that room the remodeling included removing an existing corner entertainment center and adding a wall-mounted television set. Carpet was added to the flooring adjacent to the porcelain tile in the foyer. The porcelain tile was also used for the hearth.

The spiral staircase was updated to both meet code and provide convenience. That project included:

  • The spiral staircase posts each had a single railing at the top, which meant exposure beneath it. That was solved by drilling small holes in each post, stringing stainless cable steel through each post to add a protective barrier.
  • Red Oak wood was used to add risers to the steps.
  • Individual pieces of woven carpet was cut, bound and attached to each step to provide traction

On the upper floor the ceramic kitchen tile and existing flooring was removed and replaced with white oak flooring finished with a white wash.

The kitchen remodel involved:

  • Removing a section of wall, replacing it with a countertop eating area facing the dining room space.
  • Removing all existing cabinets, appliances and countertops.
  • Quarter-sawn Red Oak upper and lower cabinets were installed as part of the remodel.
  • One cabinet section included stainless steel fronts with a hinge-top hinges. There is also a section of open stainless-steel shelves.
  • Caesar Stone countertops were added both on the island and the perimeter counters.
  • A Faber stove hood was placed over the island which had the inset range top.

Conversion of the three-season porch required removing all the walls, flooring and ceiling. Insulation was added to the ceiling and walls, some reinforcement was required on part of the ceiling to support a new heating and cooling unit.

Spray foam was added to the joists beneath the floor which is exposed to the outside. Wirsbo water heating pipes were added to heat the floor. Because the new room is used as an art studio and there is heated materials the flooring was high-end Centiva vinyl that matched the appearance of Red Oak white washed flooring.

The upper floor half bath also used quarter-sawn Red Oak cabinets with Caesar Stone countertops.